[ad_1]
Danske Bank-aktien stiger med cirka 5 procent i den inledande handeln på Köpenhamnsbörsen.
Banken bekräftar prognosen för nettovinsten för hela året på 16–17 miljarder danska kronor, som banken sänkte från 18–20 miljarder i september. Prognossänkningen gjordes i samband med publiceringen av en rapport om bankens stora penningtvättskandal i Estland 2007–2015.
Mycket att återhämta
Men det finns mycket börsvärde att återhämta. Värdet på Danske Banks aktie har nästan halverats sedan årsskiftet – inte minst sedan det finns farhågor för att banken kommer att åka på mångmiljardböter i kölvattnet av penningtvätthärvan, som redan tvingat den förre vd:n Thomas Borgen att avgå.
“Vi är medvetna om att vi har ett hårt arbete framför oss med att återfå kundernas förtroende”, skriver nye vd:n Jesper Nielsen i rapporten.
Danske Banks vinst före skatt rasade från 6,2 miljarder till 3,6 miljarder danska kronor. Nedgången var väntad, bland annat sedan Danske Bank satt av 1,5 miljarder kronor som en donation till brottsbekämpning. Donationens storlek motsvarar den bruttovinst Danske Bank tidigare plockat ut från den filial i Tallinn som 2007–2015 misstänks för att ha hjälpt tusentals kunder från forna sovjetrepubliker att tvätta pengar.
Danske Bank är nummer fem på den svenska bankmarknaden och även i Sverige har penningtvättskandalen påverkat, enligt Berit Behring, vd för Danske Bank i Sverige.
Det är klart att det har påverkat förtroendet för hela banken. Och även om det här har rört Estland och är en historisk händelse, så har det påverkat även oss här i Sverige och våra kunders förtroende för banken, säger hon.
Tillväxt och nya kunder
Hon tillägger att banken haft väldigt stort fokus på att under kvartalet pro-aktivt informera kunder så mycket som möjligt om vad som har hänt.
Men framförallt trycka på hur annorlunda vi är i dag och allt som vi har gjort sedan 2015 för att säkerställa att det här aldrig händer igen, säger Behring.
Fast tittar man på den svenska verksamhetens resultat går det inte att skönja någon kris. Den präglas tillväxt och nya kunder.
Så i siffrorna kan man egentligen inte se någon effekt, säger Behring.
I Sverige ökar Danske Banks intäkter och rörelseresultat med 2 procent under tredje kvartalet och banken tar marknadsandelar.
Vi är nöjda, för vi fortsätter vår tillväxtresa som vi har haft de senaste åren, säger Behring.
Tar marknadsandelar
Hon konstaterar att bostadsmarknaden i Sverige har bromsat in, även om bolånemarknaden fortfarande växer under 2018.
Där lyckas vi ändå öka våra marknadsandelar. Vi tar ungefär tio procent av nyutlåningen på den svenska bolånemarknaden just nu, vilket vi är väldigt nöjda med, säger Behring.
Trots hård konkurrens, både från nyetablerade utmanare och traditionella storspelare, har Danske Bank kunnat höja sina bolånemarginaler något under kvartalet.
Men vi har legat väldigt lågt jämfört med våra konkurrenter under längre tid, specifikt på tvåårsräntan, säger hon.
På företagsmarknaden i Sverige ser Danske Bank en väldigt god aktivitet under hela 2018.
Där märker vi inte av någon inbromsning. Där känns det som att svensk tillväxt är fortsatt stark och vi ser en stor efterfrågan på kapital, både via kapitalmarknaden och lånemarknaden.
[ad_2]
Source link