[ad_1]
I vissa delar av landet får en av tio pojkar i åldern 10—17 år adhd-läkemedel, i andra delar är det färre än tre procent.
Barn till föräldrar med låg utbildning eller familjer med svag ekonomi har en högre sannolikhet att få en adhd-diagnos. Men i en ny rapport konstaterar Socialstyrelsen att psykosociala eller socioekonomiska riskfaktorer inte ensamt kan förklara skillnaderna.
”I delar av landet där det finns en hög förskrivning förskrivs alla, oavsett inkomstnivå, mer adhd-läkemedel. Det tyder på att andra faktorer än enbart socioekonomiska inverkar”, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Annat som kan påverka är att tillgång till kompetens och resurser för behandling varierar vilket kan leda till långa väntetider, vilket i sin tur påverkar förskrivningen.
”Det kan också vara så att förekomsten av adhd varierar i landet”, säger Peter Salmi.
Rapporten är en delredovisning av ett regeringsuppdrag, och Socialstyrelsen ska nu fortsätta att undersöka om det finns andra möjliga förklaringar till skillnaderna. En teori är att de miljöer där barnen och ungdomarna vistas, och som är gemensamma oavsett föräldrarnas inkomstnivå, kan inverka.
”Vi kommer nu att gå vidare och titta på hur faktorer som skolmiljöer eventuellt bidrar till en djupare förståelse för varför de här skillnaderna förekommer”, säger Peter Salmi.
Tillbaka till Psykiatri
[ad_2]
Source link