Stor skillnad i förskrivning av antibiotika – Sidor



[ad_1]

Antibiotikaresistens innebär att en mikroorganism, oftast en bakterie, utvecklat motståndskraft mot antibiotika, läkemedel som är bakteriedödande eller hämmar bakteriernas tillväxt.

Hos alla bakterier finns genetiska varianter, varav några är mer motståndskraftiga mot antibiotikans effekter än andra.

Resistens utvecklas när dessa varianter gynnas genom naturligt urval och blir dominerande i bakteriestammen, vilket sker när antibiotika används.

Risken för att resistens uppkommer minskar om antibiotikan inte används i onödan, samt om bakterierna inte utsätts för alltför låga eller kortvariga doser.

Källa: NE

Fakta: Detta kan du göra

Årligen dör 33 000 EU-medborgare till följd av antibiotikaresistens, enligt en studie från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Alla kan bidra till att bromsa utvecklingen genom att inte använda antibiotika i onödan. För en dialog med din läkare/tandläkare.

Använd inte överbliven antibiotika och ge den inte heller till någon annan.

Lämna in överbliven antibiotika till apoteket – släng den inte i soporna eller spola ned den i toaletten, så att den sprids i naturen.

Skydda dig från smitta. Tvätta händerna ofta, följ vaccinationsprogram.

Källor: Folkhälsomyndigheten, webbsidan skyddaantiobiotikan.se

Fakta: Mest till de äldsta

Försäljning av antibiotika, mätt i recept per 1 000 invånare och år. Gäller den senaste tolvmånadersperioden, november 2017–oktober 2018:

Åldersgrupp Antal recept
Alla 299
0–6 år 314
7–19 år 198
20–64 år 252
65–79 år 437
80– år 629

Källa: Folkhälsomyndigheten



[ad_2]
Source link