Tecken på järnbrist hos var tredje tonårstjej – Nyheter



[ad_1]

I årskurs 8 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet uppvisar nästan var tredje tjej tecken på järnbrist. Att de äter mindre kött än killar, trots att de har ett nästan dubbelt så stort järnbehov, tros vara en förklaring.

När tjejerna kommer in i puberteten och får mens förlorar de blod, och behöver därmed mer järn än killar. Så förblir det under hela den fertila åldern, säger Anna-Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

Den som inte äter kött behöver i stället få i sig järnrik vegetarisk mat, såsom linser, bönor, fullkorn och fröer.

För lite fullkorn

På det stora hela, järn undantaget, får de flesta barn och ungdomar dock i sig tillräckligt av de nödvändiga ämnena.

Men nästan alla äter för mycket salt och mättat fett. Hälften sätter i sig för mycket socker, och hela nio av tio äter för lite fullkorn – de flesta skulle behöva äta dubbelt så mycket.

Skolmaten viktig

Enligt undersökningen får de ungdomar som har föräldrar med kort utbildning i sig mindre av flera viktiga ämnen – såsom järn, C-vitamin och D-vitamin – än ungdomar med högskoleutbildade föräldrar.

Vi vet sedan tidigare att lägre utbildning hänger ihop med sämre matvanor. Här behöver man jobba brett för att minska klyftorna i samhället, då minskar även klyftorna inom hälsa och matvanor, säger Lindroos.

Hon framhåller skolmaten som ett viktigt fokusområde för att komma till rätta med problemet.

Vi jobbar mycket för bättre skolmat, det är en jätteviktig bit i arbetet. Det är ju något som alla får gratis och därmed ett fantastiskt sätt att införa bättre matvanor hos ungdomar, säger hon.



[ad_2]
Source link